Beeldbank Liempde
 → 
 →  [Identificatie 005627]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Identificatie : evkl005627
 
Titel : Brand
Plaats/dorp : Liempde
Geogr. Aanduiding : Oude Rijksweg
Datering : 1963
Omschrijving : Brouwerij tijdens brand in 1963.
Het bestaan van de brouwerij raakte in oktober 1992 per ongeluk weer uit de vergetelheid, met de vondst van oude bierflesjes door de toen tienjarige Harmen Kuppens. Deze vond hij op het terrein waar op dat ogenblik de graafwerkzaamheden aan de gang waren voor de aanleg van het benzinestation Velder aan de A2.
In 183 vestigde zich in Liempde de koopman Sebastianus (Bastiaan), Hendrikus Clercx, geboren in 1777 op het landgoed Hobos, nabij de bron van de Dommel in het Belgische Neerpelt. Hij was getrouwd met Theresia Latour uit 's-Hertogenbosch. Clercx bouwde een voor die tijd indrukwekkend huis langs de "Grooten Weg van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven", oftewel de steenweg die rond 1741 gereed kwam en een voorloper was van de tegenwoordige Oude Rijksweg. Het huis werd omschreven als ťen sterk gebouwde woning van vier of vijf vertrekken voorzien, tot neringen ingerigt'. Toen het Kadaster in 1832 werd ingevoerd, betaalde Clercx het hoogste tarief dat voor gebouwde eigendommen werd geheven, wat betekende zijn uitspanning destijds het best gebouwde huis van Liempde was. Bastiaans oudste zoon Rogier, geboren in Liempde in 1819 en later getrouwd met de Liempdse Catharina Schoenmakers (van kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis op Kasteren), bekwaamde zich in Middelbeers het vak van bierbrouwer. Samen met zijn vader zette hij de bierbrouwerij op. De eerste vergunning daarvoor werd in 1841 verstrekt. Bastiaan overleed in 1843 en zijn huis werd verkocht aan de Bossche koopman J. de Leijer. Van het pand werden toen twee woonhuizen gemaakt, waarvan er een bewoond werd door de weduwe Clercx met haar gezin. Elf jaar later kwamen beide panden weer in het bezit van de familie toen Rogier, landbouwer en bierbrouwer in Middelbeers, de huizen aankocht om zich op 22 maart 1885 weer in Liempde te vestigen.
De gebouwen van de brouwerij vormden een rechthoekig complex en deze omsloten een vrij grote binnenplaats. De bouwwijze vertoonde veel overeenkomst met die van de Limburgse boerderijen. Dat deel van de gebouwen dat evenwijdig liep aan de Steenweg Den Bosch-Eindhoven droeg alle kenmerken van een Brabantse boerderij van het langgeveltype. De daarachter gelegen gebouwen hadden meer allure door hun afmetingen en rijkere bouwkundige opzet. Het metselwerk was vakkundig uitgevoerd met fraaie togen in korfboogvorm boven de poorten. De poorten, de deuren en de ramen, waren zwaar van uitvoering en deugdelijk van makelij. Bij de brouwerij behoorde een grondgebied van ongeveer acht hectare.
In 1856 werd de bierbrouwerij door Rogier weer opgestart. Na het overlijden van Rogier in 1889 werd de zaak voortgezet door zijn weduwe. Vanaf 1920 mocht de Liempdse bakkersfamilie Van den Broek zich eigenaar noemen. Vanaf 1963 komt het in het bezit van J. Clerx die slager in Boxtel was. In datzelfde jaar werd de brouwerij opgeheven. Een felle brand in 1963 beschadigde het pand onherstelbaar, waarna sloop volgde.
Gegevens uit boek: Vrilkhoven. Vroeger en nu, voor later, door: Wim Merkx en Nel van Doorn-van de Langenberg en een krantenartikel "Op spoor brouwerij door flesjes" in de Posterij van 30-10-1992 door Arnold van den Broek.
 
Maker/uitgever : Onbekend  
Collectie : G.A. Beelen
MateriŽle omschrijving : Foto
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Laatste wijziging: 10 oktober 2019